Doneer

Land Benin


AfrikaBenin is een land in West-Afrika. Het grenst in het westen aan Togo, in het noordwesten aan Burkina Faso, in het noordoosten aan de Republiek Niger in het oosten aan Nigeria. In het zuiden ligt het aan de Baai van Benin, onderdeel van de Golf van Guinee. Tot 1975 was het land bekend onder de naam Dahomey. Benin werd op 1 augustus 1960 onafhankelijk van Frankrijk.

 

De maatschappij is, na de eeuwen van slavenhandel, kolonisatie door Frankrijk en andere systematische afbraak van traditionele sociale structuren, nog in volle wederopbouw. Na 1990 lijkt er een democratiseringsproces op gang te komen.
 

De kans op duurzaamheid en slagen van projecten is groter dan in andere Afrikaanse landen omdat Benin na de onafhankelijkheid in 1960 geen (burger)oorlog meer heeft gekend. 

 

Nederland stond in 2003 op de 5ste plaats van de Human Development Index* en Benin was gezakt naar de 159ste plaats. Volgens het ontwikkelingsprogramma van de VN leeft 39% van de bevolking onder de armoedegrens. Een groot deel van deze mensen leeft in het noorden van Benin.

Benin

Benin is bijna 3x zo groot als Nederland en telt ruim 7.000.000 inwoners.

 

In Benin leven ongeveer veertig verschillende etnische groepen. 49% van de bevolking bestaat uit Fon, dat daarmee de grootste etnische groep is.

Het christendom vormt met 42,8% de grootste religie in Benin. Daarvan is het grootste deel (27,1% van de bevolking) katholiek. 24,4% van de bevolking is moslim.

 

De hoofdstad is Porto Novo (bijna 224.000 inwoners), maar de economische hoofdstad is het veel grotere Cotonou (ruim 665.000 inwoners).

 

In de 18de en 19de eeuw werden veel slaven via Benin weggevoerd. De plaats Ouidah in het zuiden was het eindpunt van de slavenroute. In datzelfde Ouidah is de voodoocultuur ontstaan.

 

* Bron:Human Poverty Index