Verloskundige/reproductieve zorg
Een zeer belangrijk project voor onze stichting is de aandacht voor het verbeteren van de gezondheidszorg van moeder en kind, met name tijdens de bevalling en pre- en postnatale fase. In Benin sterft 1 op de 10 baby´s tijdens de bevalling of kort daarna en 1 op de 117 vrouwen sterft bij de geboorte van hun kind(eren). En dit zijn slechts de formele cijfers van de WHO. In ons werkgebied zijn de omstandigheden waarin zwangeren bevallen vaak nog zeer primitief (in lemen hutjes zonder professionele begeleiding) en veel mensen zijn niet geregistreerd waardoor ze ook niet meegenomen worden in de telling.
Lees hier meer over waar zwangeren kunnen bevallen en hoe dit in onze regio is georganiseerd.
Daarbij is vooral de voorlichting belangrijk, zodat het toch meer en meer bekend wordt dat het voor moeder en kind beter en vooral veiliger is om naar de kliniek te komen voor controles en de bevalling. Dit is nog een hele klus; er zal nog heel wat water naar de zee moeten stromen. Want iets begrijpen en een levenshouding veranderen dat zijn twee verschillende dingen, met verschillende aspecten.
Verbeteren van de verloskundige zorg op het CSSK
Naast de outreach en voorlichting verbeteren we ook de verloskundige zorg (ook wel reproductieve zorg genoemd) van het gezondheidscentrum CSSK, omdat hier de beste mogelijkheden liggen qua ontwikkeling en duurzaamheid. Geen stakingen, geen verplichte detacheringen van ongemotiveerd personeel of wisseling van post voordat de desbetreffende persoon eindelijk goed is ingewerkt. Hierdoor kunnen we werken aan een basis voor structurele overdracht van kennis en technische ondersteuning.
Op het CSSK wordt ook prenatale zorg verleend in de vorm van controles tijdens de zwangerschap. Het (toekomstig) streven is 4x per zwangerschap. Bij de eerste controle worden standaard recepten gegeven volgens richtlijnen van de WHO b.v. ijzer en foliumzuur en ook krijgen alle vrouwen een tetanusinjectie, ontwormingskuur en antimalariatabletten. In 2011 wordt op het CSSK begonnen met een standaard labonderzoek waarbij de moeder minimaal gecontroleerd wordt op HIV, Bloedgroep Rhesus, sikkelcelanemie en nog enkele noodzakelijke bepalingen.
Het aantal vrouwen die op dit moment bevalt in het CSSK is toegenomen van 257 bevallingen in 2007 tot 457 in 2009. Dit is onder andere te danken aan het feit dat in oktober 2008 het nieuw gebouwde ‘Maison de Robben’ in gebruik is genomen als verloskundige afdeling.
De toename van bevallingen komt mede door de voorlichting die tijdens het veldwerk wordt gegeven, de PR op de lokale markten en het cadeau dat de vrouwen krijgen van SAB wanneer ze in het gezondheidscentrum bevallen. De vrouwen krijgen dan een katoenen schoudertas met luier, strikslip, maandverband voor de moeder en een boxpakje. Deze tas met inhoud wordt geschonken door particuliere donateurs. Daarnaast krijgt SAB ieder jaar weer van Stichting Baby Hope de materialen die we nodig hebben om een bevalling zo schoon mogelijk te laten verlopen (denk aan onderleggers, alcohol, watten, navelklem etc).
Stichting Muttathara uit Castricum stelt jaarlijks een vast bedrag beschikbaar waarmee bij slecht verlopende bevallingen kan worden verwezen naar het katholieke ziekenhuis in Tanguiéta, eventueel voor een keizersnede. Ook ontvangt een aantal vrouwen vrijwel gratis voorbehoedsmiddelen dankzij dit fonds, onder andere NORplant.
Om dit te kunnen realiseren moeten we in 2010 twee belangrijke obstakels overwinnen:
1) Het vinden van een geschikte verloskundige
2) Voldoende financien om deze verloskundige te kunnen betalen
Wilt u meewerken aan het verwezenlijken van dit plan? Meldt u dan aan via: verloskundige@aktiebenin.nl of doneer direct online o.v.v. "salaris verloskundige"