Marjan en Jetse op werkbezoek in Benin
In januari van dit jaar hebben Jetse en Marjan onze projecten in Benin bezocht. Het was een emotionele reis om meerdere redenen, maar ze zijn blij dat ze deze stap hebben genomen.
Hieronder lees je meer over hun bevindingen, waarbij ze steeds een ander project belichten. Te beginnen bij de echograaf en het laboratorium.
“Wat wordt alles netjes bijgehouden en wat is het personeel goed ingespeeld op elkaar en de vernieuwingen die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden.
Denk hierbij aan de samenwerking tussen de dokter en de verloskundige bij het gebruik van de echograaf. Alle vrouwen die zwanger zijn, moeten verplicht eenmalig een echo laten maken tijdens hun zwangerschap. Sinds het apparaat in gebruik is, zijn er al twee voorliggende placenta’s ontdekt. Hierdoor konden de vrouwen op tijd naar het ziekenhuis in Tanguiéta worden gebracht voor een keizersnede. Daarmee is het leven van hen beiden gered.
De dokter gebruikt de echograaf ook voor bijvoorbeeld patiënten waarvan hij niet zeker weet of er een gezwel aanwezig is.
Ook het laboratorium draait geweldig goed. Belangrijk is om te weten dat veel verpleegkundigen in het land verschillende medicijnen geven zonder labo-uitslagen omdat hun salaris deels afhankelijk is van de medicijnverkoop….. Dit is niet het geval bij het CSSK. De arts wil in bepaalde gevallen geen diagnose stellen zonder de analyses te weten EN de hoofdverpleegkundige heeft zelf als jonge student ondervonden hoe belangrijk een goede analyse is om de juiste behandeling te kunnen geven.
De hoofdverpleegkundige had als middelbare scholier langdurig enorme pijn in zijn buik en was al bij het staatsziekenhuis geweest en ook in Tanguiéta. In beide gevallen heeft hij wormkuren gekregen als behandeling omdat dit vrij standaard is bij buikpijn. Het ging echter niet over en zo kwam hij naar het studentenspreekuur dat ik iedere zaterdag hield in Boukombé. Ik heb hem een voucher gegeven om feces-onderzoek te laten doen in het CSSK en Jetse heeft toen Schistosomiasis gevonden. Hij heeft een kuurtje Praziquantel gekregen en alle problemen waren opgelost. Op dat moment besefte hij dat hij ook in de gezondheidszorg wilde werken om dit soort problemen te kunnen oplossen EN hoe belangrijk analyses zijn om de juiste medicatie te kunnen verstrekken. Hij heeft doorgestudeerd en is nu onze hoofdverpleegkundige en grote voorstander van het gebruik van het labo bij het stellen van diagnoses.
Bakpani, die werkt op het laboratorium, is persoonlijk door Jetse opgeleid in praktijk en theorie en dan met name in de parasitologie, urine-onderzoek en bloedbeelden. Zowel de arts als de hoofdverpleegkundige kwamen met het compliment dat Bakpani - ondanks dat hij geen diploma’s heeft - meer kennis heeft van alle onderzoeken met de microscoop dan de HBO-analisten opgeleid in Cotonou. Wat een prachtig compliment, zowel voor Bakpani, een jongen welke zelfs zijn MAVO-diploma niet heeft kunnen halen uit geldgebrek en voor Jetse omdat hij zo goed zijn kennis heeft kunnen overdragen.
Verder moeten we melden dat - naast de administratie - het labo de enige locatie is op het CSSK waar de computer nog steeds goed gebruikt wordt voor voorraadbeheer, patiëntenadministratie en statistieken. De andere afdelingen hebben na ons vertrek niets meer met de computers gedaan. Dat is jammer. Er zijn echter een aantal personeelsleden die wel graag met de computer verder willen. Martine gaat binnenkort een half jaar een cursus informatica volgen en samen gaan we daarna onderzoeken hoe we de kennis die ze heeft opgedaan weer kan toepassen op de locaties van het CSSK.
Wordt vervolgd, de volgende keer beschrijf ik mijn bevindingen rondom de consultatie en hospitalisatie."
groet Marjan